Română (România)

Muzeul Maramuresului - Colectia Muzeala de la Viseu de Sus [... soon in German ]

Deşi este localizat într-un oraş cu 45.000 locuitori, Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei concentrează valori inestimabile de pe un spaţiu mult mai larg - Ţara Maramureşului. Muzeul a cunoscut diferite etape de evoluţie, dar cea mai reprezentativă este perioada ultimelor trei decenii, când s-a îmbogăţit şi diversificat, ajungând în prezent la câteva secţii şi numeroase alte obiective dispersate în întregul cuprins al Ţării Maramureşului.
Expoziţia de bază (etnografie) este organizată într-o concepţie de expunere modernă, colecţiile etnografice fiind structurate pe categorii ale culturii şi artei populare, ocupaţii, industrie casnică, textile, mobilier ţărănesc, elemente de arhitectură populară, textile şi ţesături, port popular, ceramică şi obiceiuri.

Secţia etnografică de pe str. Bogdan Vodă nr. 1 expune unelte şi instalaţii legate de principalele meşteşuguri tradiţionale (unelte agricole, unelte legate de arta ţesutului, cergi, icoane, măşti, ceramică, elemente de arhitectură).
Secţia etnografică în aer liber, numită şi Muzeul Satului Maramureşean este situată pe Dealul  Dobăieş, în partea de est a oraşului, la 300 m distanţă de DN 18. În jurul bisericii din lemn, adusă din satul Onceşti, se dezvoltă un adevarat sat tipic maramureşean. Gospodariile acestuia îi permit vizitatorului să sesizeze adevărata esenţă a arhitecturii populare a Ţării Maramureşului, aşa cum a fost aceasta structurată de-a lungul secolelor.

Muzeul Maramuresului

Secţia de istorie este situată în centrul oraşului la sediul central al muzeului, piaţa Libertăţii nr. 15. Funcţionează şi cu expoziţii speciale cu caracter temporar, pe teme legate de istoria Maramureşului. Deţine una dintre cele mai mari colecţii din epoca bronzului.

Secţia de ştiinţele naturii, situată în aceeaşi clădire cu cea de istorie, are o expoziţie permanentă, cuprinzând exponate din flora şi fauna Ţării Maramureşului.

Muzeul oferă servicii turistice în campingul propriu situat în sectorul estic al Muzeului satului de pe Dealul Dobăieş (spaţiu campare, cabană, căsuţe). 

Alte elemente de atractivitate ale Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei sunt:
  • Casa Ioan Mihaly de Apsa din Sighetul Marmatiei
  • Casa - Muzeu Vasile Kazar din localitatea Vadu Izei
  • Muzeul scolar din localitatea Barsana
  • Casa - Muzeu din localitatea Ieud
  • Casa - Muzeu Ilie Lazar din localitatea Giulesti
  • Casa - Muzeu Stan Ioan Patras din localitatea Sapanta
  • Colectia muzeala de la Viseu de Sus
  • Casa memoriala din Moisei
Muzeul Maramuresului 

 

Pensiunea LA CASSA - Ghe. Doja 6, Viseu de Sus, - Maramures

Tel./Fax: +40 262 355.682,
Mobil: +40 749 997.939, +40 755 151.800
E-mail:
info@la-cassa.ro

Termeni si conditii de utilizare ai acestui website